Vårt ursprung

Pattex drivkraft av ett framgångsrikt produktkoncept

PATTEX HISTORIA

Henkel sålde vanligt trälim redan från 1925 men Pattex’ historia börjar 1956 – ett revolutionerande år på limmarknaden. Produktutvecklarna kunde då, efter långt samarbete med tyska hantverkare, skapa det första kallhärdande kontaktlimmet – som kom att kallas Pattex. Fram till dess hade hantverkare varit tvungna att hetta upp limmet före appliceringen, vilket var både riskfyllt och tidsödande. Pattex lyssnade till hantverkarnas bekymmer och utvecklade en produkt som kunde appliceras i rumstemperatur, och på så sätt erbjuda en stark, lättanvänd och säker lösning.

Produkten användes först av skomakare, men fick en stor spridning inom trähanteringen från 1958, då limmet även började säljas på burk.

Några år senare, 1964, började Pattex kontaktlim även att säljas på små 125 g-tuber, vilket öppnade dörren för hushållsmarknaden och tillämpning för mindre reparationsarbeten.

Men Pattex’ produktutvecklare slutade aldrig förbättra limmet, och kunde presentera det första droppfria kontaktlimmet, Pattex Compact, år 1972. Limtrådar tillhörde nu det förflutna.

1977 lanserade Pattex det första speciallimmet för trä, Pattex Wood Express, riktat till gör-det-själv-användare, efter att Pattex Wood funnits på marknaden för fackmän sedan 1959. Två år senare presenterades nästa stora innovation, då Pattex lanserade det första vattenfasta trälimmet: Pattex Wood Water-resist.

År 1981 utvidgade Pattex sitt limsortiment med smältlimpistoler, särskilt framställda för fackmän, t.ex. florister.

Ett år senare, 1982, lanserade Pattex det första superlimmet baserat på cyanoakrylat, ett snabblim för små ytor som verkar på några sekunder. Detta var en banbrytande uppfinning som gjorde livet lättare för många hushåll.

1989 kunde Pattex erbjuda marknaden ett lim som utvecklats speciellt för att montera föremål på vägg; med den omedelbara vidhäftningen var det nu inte längre nödvändigt att montera eller hålla föremål mot väggen under timmar i sträck. En ny kategori bygglim hade sett dagens ljus.

1994 utökade Pattex sitt trälimsortiment med speciella lim för parkett och trägolv.

10 år senare, 2001, lanserades ännu en revolutionerande innovation på marknaden, ett 2-komponents epoxylim som gör det möjligt att inte bara laga trasiga föremål utan även att återuppbygga och/eller täta dem.

Pattex lanserade år 2006 ännu en stor innovation med den nya generationen bygglim, som gör det möjligt att ta loss föremål från väggen efter att de limmats fast! De nya avtagbara bygglimmen gjordes tillgänglig både som dubbelsidig monteringstejp och i patron.

2007 presenterades marknadens bästa lagningslim baserat på patenterad FlexTec-teknologi från Henkel. Det står emot stötar och påfrestande väderförhållanden, och kallas Repair Extreme.

Samma år utökas Pattex-utbudet ytterligare, då innovationen Ultra-Gel – det första elastiska superlimmet – blir tillgängligt på marknaden.

Under 2009 gör Pattex det möjligt för alla hemmafixare, även nybörjare, att använda professionellt bygglim. Land efter land lanserar det nya konceptet ”No More Nails”, som gör att folk inser att skruvar och spik tillhör gårdagens teknik för att fästa föremål på vägg! Det nya arbetssättet är att använda lim istället.

År 2010 avtäcks Pattex nya identitet! Med ny logotyp, ny slogan och en uppfräschad förpackningsdesign har varumärket fått en ansiktslyftning och är starkare än någonsin.

En ny generation universallim lanserades 2011. Den baseras på patenterad Henkel FlexTec-teknologi och är det starkaste och mest motståndskraftiga limmet på marknaden. Det passar lika bra för tillverkning som för lagning av saker i hemmet, och limmar alla material under alla typer av förhållanden. Kontrollerat av TÜV, Europas ledande certifieringsinstitut.